4 december "Chili&Choklad-glögg var ingen hit direkt...."

Ja, man kan ju tro att om man gillar chili, choklad och glögg så borde de bli en perfekt kombo..Men så var tyvärr inte fallet, sitter fortfarande med smaken i munnen och spyan i halsen. Okej, den var inte så illa så jag vill spy, men den var absolut inte god. Var en kund som tipsade mig om den och sa att man inte tror att den kan vara god men att den i själva verket är jättegod. Ska sluta lyssna på vad personer säger till mig är gott. Fast jag måste erkänna att jag gillade pepparkaksfilen bättre än den här glöggen. Men inte så pass mycket så jag kommer att köpa den igen tror jag.

Nog om glöggen, men den var rent ut sagt äcklig! Har kommit på att min blogg ska få en uppgift. Jag är en person som älskar att laga mat men tycker mindre om att varje dag behöva komma på vad jag ska göra till middag. Detta är säkert ett problem som inte bara jag har, utan säkert en del av er andra också. Så därför kommer jag göra en daglig update på middags-förslag, men även andra recept som jag testat och rekommenderar. Idag testade jag ett nytt recept som jag aldrig gjort tidigare, och jag måste erkänna att jag aldrig ätit det trots att jag älskar fisk. Receptet som jag testade idag var: Fiskgryta med saffran.
Varje middagsrecept/andra recept som jag lägger upp kommer att betygsättas från 1-10. Och nu vill jag att denna 1-10 skala ska vara något speciellt. Ska det vara 1/10 morötter, stjärnor, toasts or what ever. Detta får ni bestämma, för vill att betygsättningen ska vara lite fantasifull^^ Ni kanske tycker jag är knäpp, men så vill jag ha det.
Så idag gjorde jag då fiskgryta, vilket by the way är hur enkelt som helst att göra och går endast på max en halvtimme skulle jag säga och är inte så onyttigt heller vilket är ett extra plus.
Egentligen är jag inte mycket för att följa recept om jag inte bakar vill säga, men testar jag något för första gången så använder jag gärna ett recept som hjälp.

Här kommer receptet på Saffrans fiskgrytan för 4 personer.

Du behöver:
400 gram lax
200 gram kolja/torsk
100 gram skalade räkor (200 g oskalade räkor)
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 pkt saffran
1 msk curry
1 vitlöksklyfta (jag använde 4 st klyftor så låt dina egna smaklökar styra!)
2 dl vitt vin (matlagningsvin funkar också)
3/4 dl koncentrerad fiskfond
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ask körsbärstomater
1 dl finhackad dill och persilja
Salt och peppar efter egen smak

Så här gör du:

1. Skala och hacka lök. Hacka paprika och pressa vitlöken.
2. Fräs saffran, curry och pressad vitlök i en gryta (helst en traktörpanna) med lite olja. Lägg i löken och låt den fräsa ett par minuter. Häll därefter i paprika, vin, fiskfond, vatten och matlagningsgrädde och låt detta koka i ca 15 minuter.
3. Skär fisken i bitar (inte för stora och inte för små, ca 2x2 cm om man ska säga ett mått, men är inte så noga) och lägg dem i grytan. Låt sjuda i 7 minuter (Låter som kort tid, men fisk tillagas väldigt snabbt). Krydda med salt och peppar efter behag.
4. Dela tomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med räkor och de hackade örterna.

Servera detta till potatis eller ris. Vi valde att ha ris till idag.

Sophie tipsar:
Tips nr 1:
När det kommer till laxen så vill jag tipsa alla människor om att sluta köpa lax-paketen med 4 bitar i! Jag gjorde alltid detta tidigare men sedan jag började jobba på City Gross i deras fiskavdelning så har jag inte köpt några torra frysta laxbitar. För det första så är det inte billigare att köpa den frusna laxen (ett paket på 4x125 gram kostar runt 60-80 kr/st, alltså 120-160 kr/kg. Köper du laxfilé från fiskbilen eller i affären i deras fiskdisk så kommer det inte att bli dyrare än detta och för det andra så smakar den färska laxen betydligt bättre och blir inte det minsta torr. Detta är ett stort tips ifrån min sida. När det kommer till den andra fisken så kan ni välja att köpa fryst, för det är en aning billigare och i fiskgrytan gör det ingen större skillnad skulle jag tro, men just laxen ska enligt mig vara färsk. Är laxen extra billig någon gång så köp ett par kilo och frys in. Lax är en fet och nyttig fisk och håller mellan 2-3 månader i frysen. På City Gross hade vi färsk laxfilé för någon vecka sedan för 79 kr/kg så passa på när det är billigt! Ni kommer att känna skillnad.

Tips nr 2:
När ni ska använda er av örter som finns som färsk vara så tycker jag absolut att ni ska göra det! Infrysta örter kan funka om man inte har någon tillgång till färska, men har ni tillgång till färska så använd detta. Dessa ger mer smak och definitivt en fräschare smak än infrysta örter som enligt mig har en tendens att bli vattninga och aningen smaklösa.


Sophies betyg blir: 6/10
Rätten blev bra för att vara första gången jag gör den. Fisken blev lagom tillagad och hela grytan fick en fin konsistens. Men det som gav rätten sina minuspoäng var saffranen. Jag personligen tycker att saffran passar jättebra i bakverk och liknande, men tyvärr var det inget som föll varken mig eller sambon i smaken när det kommer till matlagning. Den tog över det hela aningen för mycket. Men gillar man saffran i maträtter så är detta en perfekt maträtt. För er som inte gillar saffran så mycket så kan ni iställer använda er av mer curry, eller gurkmeja som också ger en fin och fyllig smak tycker jag. Nästa gång jag gör fiskgryta så ska jag fixa ihop något själv och låta fantasin flöda lite grann och då kanske rätten blir en 10 poängare. 


Hoppas detta blir ett bra tips för alla er andra som ser det som ett stressmoment eller plåga att behöva komma på middagsmaten ännu en gång. Imorgon blir det något nytt som jag lägger upp!


// Sophie
 

RSS 2.0